Zdrava ishrana

Insulinska rezistencija i ja

insulinska rezistencija

Insulinska rezistencija

Trenutno se hranim po nekom opuštenom lchf-u (low carb high fat). Insulinska rezistencija je nešto što očigledno imam već godinama kad se prisetim kako sam se osećala, ali sam je potvrdila prošle godine.
Naime pre nekog vremena, primetila sam da imam česte hipoglikemije, da imam problem da držim dijetu, da mi se stalno „traži“ nešto slatko.
Nikada nisam bila debela, ali kako radim digitalni marketing, uredjujem web portal www.kodren.com najviše vremena sedim za računarom i…obično nešto grickam.
Primetila sam i to da sam se poslednjih 3-4 godine ugojila tačno oko struka…tj dobila sam onaj „mišelin stomak“ i naravno sve mi je to ukazivalo na insulinsku rezistenciju.
Otišla sam i uradila privatno u laboratoriji tzv HOMA test na insulinsku rezistenciju koji se pokazao pozitivan tj da imam insulinsku rezistenciju i hiperinsulinemiju.

Šta to praktično znači?

Šta je insulinska rezistencija?

Najjednostavnije rečeno kada jedemo hranu mi je preradjujemo u glukozu koju koristimo kao gorivo- energiju.
Hormon insulin se luči i on rasporedjuje i prevozi glukozu u ćelije.
Kada preteramo sa lučenjem insulina neke ćelije postanu insulinski rezistentne.
Ne reaguju više na insulin kako treba, te naš pankreas ga luči još više i tako se pravi začarani krug.
Godine ovog začaranog kruga na kraju dovedu do toga da se ćelije u pankreasu „umore“ od tolike proizvodnje insulina te u nekom trenutku prestanu ili ga proizvode malo, tako da insulinska rezistencija predje u dijabetes tipa 2…

Ali u stvari insulinska rezistencija je posledica prekomernog lučenja insulina od kako smo se rodili. Kod nekih ljudi je tako pa i kod mene.

U ovakvim slučajevima najbolje je hraniti se po lchf, tj smanjiti koliko god je moguće ugljene hidrate jer oni najviše uzrokuju lučenje insulina.
Lchf ishrana treba da se sastoji najviše od zdravih masti, umerenih proteina i male količine UH.
Što znači da treba da se izbace iz ishrane: šećeri (beli šećer i svi drugi vidovi – žuti šećer, med, agava sirup, melasa, skoro svi zasladjivači itd), svo skrobno povrće i žitarice i većina voća

Sa ovakvom ishranom i njenim varijacijama od veoma stroge varijante tipa keto dijete (najviše 50 gr UH dnevno) do veoma opuštene (i do 150gr UH ) sam počela u septembru 2017.

Ono što sam odmah primetila jeste to da sam zavisna od šećera i da sam prvih desetak dana imala prave simptome „skidanja“ sa droge zvane šećer. Znojla sam se, bilo mi je hladno, hvatala me jeza i bolela me koža, mišići, kao da sam imala grip, a nisam.

Posle toga, kada mi se telo priviklo i oporavilo, osetila sam se mnogo bolje i nisam više od septembra imala ni jednu hipoglikemiju tj padanje šećera.
To je zbog toga što na lchf -u nema skokova i padova ni šećera pa ni insulina.

iskreno, od septembra sam imala više „ispada“ sa dijete i po nekoliko dana, ali definitivno sam uvidela da je ovakav način ishrane tj ishrana sa malom količinom UH za mene. Osećam se mnogo bolje, razmišljam bistrije, uspela sam i pored tih ispadanja da smršam više od 5 kilograma što je prilično za mene koja sam imala 65..

Trenutno sam u traženju i ekperimentisanju koja je to količina UH za mene dobra, tj nije visoka, da budem zdrava i da se osećam dobro. Takodje vežbanje, tj fizička aktivnost je veoma dobra generalno za zdravlje a posebno za preokretanje insulinske rezistencije, te sam krenula da radim i na tome.
Nadam se da ćete pratiti moj put i možda se i vi motivisati!

No Comments

    Leave a Reply